Domov / TRIKOTNIČARKA

"Potujoča trikotničarka" v Blejskem jezeru - KER NAM NI VSEENO!

2010 smo potapljači DPD Bled prvič opazili nekaj primerkov nepoznane vrste školjke v Blejskem jezeru.  

 

 

    

Raziskave so potrdile, da gre za tujerodno školjko vrste Dreissena polymorpha, s slovenskim imenom »zebrasta školjka« ali »potujoča trikotničarka«, ki po svetu povzroča precej preglavic in škode.

  

Nov razmnoževalni cikel "potujoče trikotničarke" se prične, ko voda doseže 12 stopinj C (običajno aprila), zato smo potapljači že novembra 2012 pričeli odstranjevati trikotničarko iz jezera. Februarja 2013 pa smo v sodelovanju z mag. Špelo Remec Rekar (ARSO) in Občino Bled pričeli z natančnim popisom, lociranjem in sprotnim sistematičnim odstranjevanjem nahajališč teh školjk.

 

Pripravili smo zemljevid nahajališč, preizkušamo različna orodja za odstranjevanje školjke in ozaveščamo širšo slovensko javnost. V teku so priprave na vseslovensko 20. tradicionalno čistilno akcijo Blejskega jezera, v okviru katerega bomo odstranjevali tudi »potujoče trikotničarke«.

 

Pripravili smo tudi kratka navodila za čiščenje potapljaške opreme po potapljanju v vodah, ki so že naseljene s "potujočo trikotničarko". Za preprečevanje nadaljnjega širjenja školjk lahko storimo največ, če upoštevamo navodila za čiščenje potapljaške opreme.

 

Zemljevid do sedaj odkritih nahajališč (za podrobnosti klikni na označeno nahajališče)

 

Stanje: 1.1. 2013

 


Oglejte si BLED: Potujoča trikotničarka 2013 na večjem zemljevidu.

 

Stanje: 1.1.2014

 


Oglejte si BLED:Potujoča trikotničarka 2014 na večjem zemljevidu.

 

Biologi bodo celo leto jemali vzorce, da bo prihodnje leto točno znano, kdaj, na kateri globini in pri kateri temperaturi bodo zaznane larve v vodi.

 

 

 

DPD Bled 2011. Vse pravice pridržane. O avtorjih
DPD BLED