Domov / SEKCIJE / Podvodni ribolov

Podvodni ribolov

Vodja sekcije: Niko Truhačev, tel. 041 910 915

 

Praoče vseh podvodnih aktivnosti, potapljač v najosnovnejši obliki, sorodnik nagona po preživetju in navadne radovednosti. Že mulci radi čofotajo po morskih plitvinah, najprej bosi, z očmi pekočimi od soli, malo kasneje z dihalko, masko in plavutmi. Na srečo je podvodni živelj večinoma užiten, tako da se v loncu kaj kmalu znajdejo školjke in sipe. Ne mnogi, a vendarle kdo, s primernim orodjem ujame še ribo. Običajno se, tako kot plezanje po drevesih in zidanje peščenih gradov tudi nabiranje školjk konča s koncem otroštva.

 

Več o sekciji Podvodni ribolov

Mnogi se v morje vrnejo nekoliko kasneje, na povsem drugačen način. Hrupno brbotanje in rožljanje z nekaj desetkilogramsko avtonomno potapljaško opremo je lepa stvar, velike globine in dolgi časi posameznih potopov pa bahanja vredni podvigi, ki se jih splača lotiti. Bogata ponudba opreme in izobraževalnih tečajev, vsem dostopnih prelepih podvodnih pokrajin, potopljenih razbitin in sploh vsega, ponujajo vtis, da kaj več sploh ni mogoče. Pa je.

Skoraj brez vsega, le s tanko obleko, masko, dihalko, plavutmi, je moč užiti popolno tišino, svobodo, in notranji mir.

 

Podvodna puška naštetemu doda še dobro ribo za večerjo. To je šport za vsakogar, ki se ga loti le malokdo. Običajno je ribolov uspešen zgodaj zjutraj, od sončnega vzhoda naprej, tako da je treba na oddaljena lovišča odriniti kako uro prej. Ponavadi se lovi celo dopoldne, opoldne ni časa da bi se vracali na kosilo, mogoče je predaleč, popoldne se splača lovit, pred sončnim zahodom se lahko tudi kaj ujame, na koncu ostane le še plovba domov... Domov, kjer čaka vsakdanje vprašanje: "Si ujel kakšno Orado zame?". Odgovor je lahko težak... A vseeno, splača se. Tudi brez ulova je dan preživet v vodi, dobro porabljen.

 

Rezultati tekmovanj

Podvodni ribolov pri DPD Bled ima dolgo tradicijo. Člani sekcije za podvodni ribolov se že dobro desetletje na tekmovanjih merijo z najboljšimi. Njihove rezultate z društvenih, državnih, evropskih in svetovnih prvenstev si lahko ogledate na spletni strani DPD Bled. Lahko se jim tudi pridružite.

 

Člani sekcije za podvodni ribolov DPD Bled so že od leta 1963 sodelovali na mednarodnih prvenstvih na Lošinju in dosegli kar nekaj odmevnih rezultatov. Mednarodnih tekmovanj so se udeležili tudi kot člani državne reprezentance.

 

Povezave

DPD Bled 2011. Vse pravice pridržane. O avtorjih
DPD BLED