Rdečeoka

Razpoznavne značilnosti

Rdečeoka je dobila ime po značilni rdeče-oranžni barvi šarenic. To je riba z visokim, vretenastim, nekoliko višje grajenim telesom, pokritim z velikimi luskami. Ima izrazito veliko glavo z majhnimi, končnimi usti. Hrbet je temno zelene barve, boki so srebrni ali zlatorumeni, trebuh pa rumen ali bel. Hrbtna in repna plavut sta temnejših odtenkov rjave, ostale plavuti pa so rdečkaste barve. Rdečeoka doseže dolžino med 20 in 40 cm, živi pa do 18 let. Hrani se z vodnimi žuželkami in ličinkami, raznimi vodnimi nevretenčarji, planktonom, črvi, ličinkami, ikrami in odmrlim vodnim rastlinjem.

Način razmnoževanja

Spolno dozori v drugem, tretjem ali četrtem letu starosti, drsti pa se od aprila do junija v velikih jatah na plitvinah z vodnim rastlinjem. V času drstitve dobijo rdečeoke drstne bradavice po glavi in telesu, okrepi pa se tudi rdeča barva plavuti. Samice prilepijo od 50.000 do 100.000 drobnih iker na vodno rastlinje ali kamenje.

Pojavljanje

Rdečeoka je razširjena po celi Evropi, razen na skrajnem severu, jugu in zahodu, kjer so Pireneji skrajna zahodna točka. Živi v jatah pri dnu v vseh vodotokih, pa tudi v jezerih in drugih stoječih vodah. Rada ima mirno in počasi tekočo vodo. Ni občutljiva na onesnaženje, zato je ena najpogostejših ribjih vrst v Evropi. Razširjena je v vseh ribjih pasovih, razen v postrvjem.

Leave a Reply