Domov / TRIKOTNIČARKA / Čiščenje opreme

Čiščenje opreme - KER NAM NI VSEENO!

Navodila za ravnanje s potapljaško opremo po potapljanju v vodah, naseljenih s potujočo trikotničarko (Dreissena polymorpha)

 

Znana okužena območja v Sloveniji: porečje Drave in Blejsko jezero

 

Potapljaško opremo sestavljajo:

- neoprenske in suhe obleke

- kompenzatorji plovnosti

- škornji/čevlji

- jeklenke in zaščitne mreže

- regulatorji in merilci

- maske, dihalke, plavuti

- fotoaparati in podvodna video oprema

- razna dodatna oprema

    

 

Za preprečevanje nadaljnjega širjenja školjk storimo največ, če upoštevamo spodnja navodila za čiščenje potapljaške opreme.  

 

 

 

POSTOPKI ČIŠČENJA OPREME

1) Vso potapljaško opremo, ki se je uporabljala v vodah okuženih s trikotničarko, je potrebno po uporabi natančno pregledati. Pritrjene školjke se mehansko odstrani in uniči, da se prepreči njihov ponovni povratek v vodno okolje. Školjke, ki so se pravkar pritrdile so manjše od 1mm zato priporočamo krtačenje s primernimi ščetkami, oziroma spiranje z vodo pod tlakom.

 

2) Temperatura vode od 45°C do 50°C učinkovito uniči ličinke zebrastih školjk, zato je potapljaško opremo priporočljivo namočiti v vročo milnico in nato sprati pod pipo. Zaradi zaščite temperaturno občutljivih delov potapljaške opreme, naj temperatura vode ne preseže 50°C. Iz istega razloga odsvetujemo tudi uporabo kislih ali bazičnih raztopin, vključno s kisom. Kompenzatorje plovnosti se mora sprati tudi iz notranje strani s toplo tekočo vodo.Potrebna je pozornost, da se odtoki pri pranju opreme ne izlivajo v "neokužena" vodna okolja.

 

3) Vsa potapljaška oprema mora biti, pred uporabo v »neokuženih vodah«, po očiščenju popolnoma suha najmanj 24 ur, v primeru, da ne izvedemo pranja in dezinfekcije po zgoraj napisanem postopku pa najmanj 14 dni.

 

4) Pri potapljanju v »okuženem« vodnem okolju, kjer je temperatura nižja od 12°C zadošča postopek čiščenja, ki je opisan v točki 1.

 

Slanost mediteranskega morja je za preživetje ličink in školjk vrste Dreissena polymorpha previsoka, zato zgoraj opisani postopki čiščenja potapljaške opreme pred odhodom na morje niso potrebni.

 

Za DPD Bled pripravil:

Rok Lesjak

 

Pregledala in dopolnila:

mag. Špela Remec-Rekar

 

Vir:

STANDARD OPERATING PROCEDURES

U. S. Geological Survey, Great Lakes Science Center

 

DPD Bled 2011. Vse pravice pridržane. O avtorjih
DPD BLED