Domov / BLEJSKO JEZERO / Nastanek jezera

Bajka o nastanku Blejskega jezera 

Tamkaj, kjer danes leži Blejsko jezero, v davnih dneh ni bilo vode, ampak cvetoča, travnata dolina, sredi katere je stal hribček z velikansko skalo na vrhu. V mesečnih nočeh so ob tej skali gorske vile plesale svoje vilinske plese. V zeleni dolini in na strmini hribčka pa so pastirji pasli svoje ovce. Ker so ovce popasle tudi ravnico okoli skale vrhu hribčka, so vile prosile pastirje, naj ogradijo prostor okoli skale, da njihovo plesišče ne bo brez mehke trave.

 

Pastirji niso poslušali te prošnje gorskih vil in so še naprej dovolili svojim ovcam, da so mulile travo v okolici vilinske skale. "Če ne boste skale na vrhu našega hriba ogradili vi, jo bomo ogradile me same!" so jezno zagrozile vile. Tudi tem grožnjam so se pastirji smejali, in kmalu okrog vilinske skale ni bilo več trave, le gola trda zemlja. Najmlajša in najlepša vila si je za to med plesom na trdi zemlji zlomila nogo. Jezne vile so tedaj iz gore priklicale studence in potoke, ki so pridrveli v dolino in zalili zeleno dolino. Samo hribček s skalo je kot otok ostal sredi jezera. Na njem so poslej vile lahko nemoteno plesale v svetlih mesečnih nočeh.

 

Lepe, bele, gorske vile so že davno odšle iz naših krajev, a ostalo nam je lepo vilinsko jezero z otočkom pod belimi gorami. To je danes naše Blejsko jezero.
 

Avtor. Franc Goltez
Lokvanji na jezeru

DPD Bled 2011. Vse pravice pridržane. O avtorjih
DPD BLED