Domov / BLEJSKO JEZERO / Mali ponirek

Mali ponirek (Tachybatpus ruficollis)

E: Little grebe / D: Der Zwergtaucher / I: Tuffeto commune

 

 

 

Razpoznavne značilnosti

Mali ponirek je majhen (25 - 29 cm) vodni ptič, ki živi večinoma v sladkih vodah (reke in mokrišča), le med selitvijo in pozimi jih lahko opazujemo tudi na morski obali. V svatovskem perju ima kostanjevo rjavo obarvan vrat, v zimskem perju pa postanejo lica, vrat in prsi oker barve. Kljun ima čokat in koničast. Kot vsi ponirki se zelo dobro potaplja. Hrani se pretežno z ličinkami žuželk, mehkužci, raki, majhnimi ribicami in nevretenčarji, ki jih ulovi med potapljanjem.

 

Način razmnoževanja

Gnezdi na stoječih ali počasi tekočih vodah bogatih z vodnim rastlinjem, iz katerega si splete plavajoče gnezdo. Ko v času valjenja za kratek čas zapusti gnezdo, jajca pokrije z vodnim rastlinjem, da jih ne opazijo plenilci in se ne pregrejejo na soncu. Za mladiča, ki se izvali prvi, poskrbi samec, samica pa naprej vali preostala jajca. Gnezdi lahko tudi kolonijsko. Pozimi se osebki pomaknejo večinoma na hitreje tekoče vode, ki ne zamrznejo. Posebej veliko jih prezimuje na stari strugi reke Drave. V Sloveniji je stalnica. Gnezdi na vodah v nižinah vzhodne in osrednje Slovenije. V alpskem svetu je znano gnezdišče iz Zelencev, na Primorskem pa iz Škocjanskega zatoka in iz Sečovelj.

 

Pojavljanje

Mali ponirek je splošno razširjen po jezerih Evrope, Azije in Afrike, kjer gnezdi v jezerski vegetaciji. Izven valilne sezone ga najdemo tudi v morskih zalivih. Seli se le v tistih delih areala, kjer vodna telesa zamrznejo.

 

Viri:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Ponirek

http://www.ptice.si/index.php?option=com_wines&func=detail&Itemid=45&id=23

DPD Bled 2011. Vse pravice pridržane. O avtorjih
DPD BLED