Klen (Squalius cephalus)

E: European chub / D: Der Döbel / I: Cavedano europeo

 

 

Klen v Blejskem jezeru

Avtor: Franc Goltez
Klen na listju
Avtor: Franc Goltez
Klen ob pilotu

Razpoznavne značilnosti

Klen je riba z vretenastim, ob bokih nekoliko sploščenim (30-50 do 80 cm) telesom, pokritim z velikimi luskami. Ima izrazito veliko, ploščato glavo s širokim čelom in velikimi usti, katerih ustnice so mesnate in široke, v njih pa so dvoredni zobje, kar izkazuje roparsko ribo. Hrbet je temen z zelenkastim ali rjavkastim odsevom, boki so zlato rumeni, trebuh pa umazano bel. Hrbtna in repna plavut sta jekleno sivi z modrikastimi odsevom, prsni precej svetlejši, trebušni in podrepna pa rdečkaste. Velike luske imajo zlatorumen lesk in so temno obrobljene. Klen se v mladosti hrani z vodnimi žuželkami in ličinkami in občasno z ikrami drugih ribjih vrst ter vodnim rastlinjem, odrasli kleni pa se hranijo tudi z ribami. 

 

Način razmnoževanja

Kleni spolno dozorijo v tretjem ali četrtem letu starosti. Drstijo se od aprila do junija na plitvih prodiščih hitrega toka rek. V času drstitve dobijo samci drstne bradavice po glavi in telesu. Ikre so lepljive, zato jih samice razen na prodnato dno včasih odlagajo tudi na vodne rastline.

 

Pojavljanje

Klen živi v tekočih in stoječih vodnih telesih, če je le dovolj kisika. Vrsta je razširjena v donavskem povodju; v soškem porečju pa je naseljena. Naseljuje vso Evropo, razen Irske, Danske in sredozemskih otokov. V mladosti živi družno, starejši kleni pa postanejo samotarji. V Sloveniji je zelo pogost.

 

Viri:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Klen

http://www.rdcerknica.si/ribe_klen.shtml

http://www.rdmetlika.si/index.php?show=ribe#klen

P. Veenvliet, J. Kus Veenvliet: Ribe slovenskih celinskih voda. Zavod Symbiosis, Grahovo, 2006.

M. Povž, B. Sket: Naše sladkovodne ribe. Mladinska knjiga, Ljubljana. 1990

DPD Bled 2011. Vse pravice pridržane. O avtorjih
DPD BLED