Som

V blejskem jezeru živi največja sladkovodna “mrcina” v Sloveniji Maks (Mad-Max ali Rodman) z Bleda. Nazadnje je bil Maks viden in posnet leta 2013.

Razpoznavne značilnosti

Navadni som (Silurus glanis) je velika (100 – 200 cm, celo do 300 cm) riba z dolgim, valjastim telesom, ki ni pokrito z luskami. Ima veliko široko glavo z majhnimi očmi in velikimi usti, okoli katerih so razporejeni trije pari brkov (nad zgornjo čeljustjo par zelo dolgih, na spodnji pa dva para krajših brkov). V ustih ima več vrst zob. Zgornja hrbtna plavut je zelo majhna in nameščena na prednji polovici telesa. Poddrepna plavut je dolga in sega od sredine trebuha vse do repne plavuti. Zgornja stran telesa je temno do olivno zelene barve ali colo skoraj povsem črna, boki pa so marmorirani svetlo sivih do olivnih ali rjavkastih tonov. Trebuh je belkaste barve, plavuti pa so temne in lahko pri starejših primerkih postanejo rdečkaste. Prehranjuje se s črvi, polži, raki in žuželkami, ki živijo v vodi. Večji somi plenijo tudi dvoživke, lahko pa tudi manjše vodne ptice ter manjše sesalce, ki se slučajno znajdejo v vodi.

Način razmnoževanja

Som polno dozori v petem ali šestem letu starosti, drstiti pa se začnejo od maja do julija v plitvi vodi na dnu ali med vodnim rastlinjem, kjer samec zgradi nekakšno gnezdo, v katerega samica odloži okoli 30.000 iker na kilogram telesne teže. Ikre do dokončnega razvoja in izvalitve čuva samec.

Pojavljanje

Som živi v velikih in počasnih vodotokih, ter v jezerih in ribnikih. Je nočno aktivna riba, podnevi se ponavadi skriva pri dnu v globoki vodi ali pod odmrlim drevjem. Prezimi v globokih tolmunih in luknjah na dnu rek jezer. Vrsta je razširjena v donavskem povodju, v Vipavski dolini in delih soškega porečja pa je naseljen.

Leave a Reply