Domov / AKTIVNOSTI KLUBA / Potopljen zvon

Legenda o potopljenem zvonu

Leta 1999 je gospa Eva Štravs - LTO Bled predlagala nekaj idej o popestritvi božičnega potopa. Prvi predlog je bil, da bi praznovanje dopolnili še z Legendo o potopljenem zvonu v blejskem jezeru in da ta prireditev postane tako res blejska - tradicionalna. V društvu smo predlog seveda takoj podprli. Na skupnem sestanku smo si ga. Eva Štravs, ga. Diana Šebat, g.Franc Miličinski in jaz osebno razdelili naloge: ga. Štravs in ga. Šebat sta prevzeli vodenje, medijsko oglaševanje in financiranje projekta, g. Miličinski režijo, potapljači pa tehnično izvedbo Legende o potopljenem zvonu.

 

 

Dogovorili smo se, da bo prireditev vsako leto na Božič 25. 12. ob 17. uri in kar je bila - kot se je pozneje - pokazalo, dobra odločitev. Tudi v društvu smo sestavili ekipo: Burja, Lakota, Mulej, Kralj, Derlink in Konc. Tako smo že to leto poleg božičnega potopa izpeljali še Legendo o potopljenem zvonu. Prvi občutki in odzivi so bili res pravljični, ko se je osvetljen zvon začel dvigati iz jezerskih globin ob spremljavi legende v treh jezikih, odlični glasbeni spremljavi in plesalk plesnega studia Bled na pletnah. Sama izvedba osvetlitve, dvigovanja in spuščanja zvona je bila kar nekaj časa skrivnost in še danes mnogi mislijo, da osvetljeni zvon spuščajo in dvigajo potapljači. Tokrat je bilo že toliko obiskovalcev (po oceni okoli 1000), da smo se že bali, da se ne bo podrla kazinska terasa, zato smo se odločili, da prireditev prestavimo v grajsko kopališče.

 

Odločitev, da prestavimo za leto 2000 vse skupaj v grajsko kopališče je bila dobra, saj je omogočila nove prostorske možnosti tako glede izvedbe kot tudi glede gostinske ponudbe. Tega leta je bilo v vodi 60 potapljačev iz 8 klubov, okoli 2500 obiskovalcev, obiskal nas je tudi Božiček, imeli smo boljšo gostinsko ponudbo, zelo dobro medijsko podporo in lepo hladno vreme. Prireditev je podprlo že 32 sponzorjev. Tudi v mojem poročilu sem zapisal, da je organizacijski odbor opravil 280 ur dela in da brez pomoči večjega števila članov ter pomoči Turizma Bled take prireditve ne moremo izvesti. Glede na dobro izvedbo, odličen obisk in dober medijski odziv je ga. Štravs - Turizem Bled predlagala, da lahko Legendo, kot blejsko prireditev, tržimo ob raznih pomembnih dogodkih in srečanjih na Bledu. Do sedaj smo Legendo v ta namen izvedli že šestkrat, med drugim tudi ob srečanju sredine evropskih predsednikov na Bledu, kar društvu predstavlja dober dohodek.

 

Tako smo vsako leto k programu dodali še: operno pevko, lansko leto pa smo ob pomoči novih moči in idej dodali še pritrkovalce, trobentače, pogostitev za sponzorje, radijski prenos v živo in odlično gostinsko ponudbo; tako da izvedba prireditve postaja že kar profesionalna. Tako Legenda o potopljenem zvonu poveča pred-novoletno turistično ponudbo Bleda. Vsako leto nas obišče približno 4000 obiskovalcev in podpre okoli 65 sponzorjev iz cele Gorenjske. Še vedno pa ostaja glavni namen vseh druženj, da se imamo potapljači z družinami in s prijatelji lepo, bogatimo medsebojne odnose, kar je za potapljače še posebno pomembno in to smo lansko leto na zabavi po božičnem potopu v hotelu Krimu tudi dokazali.

 

Utrinke z božičnih potopov si oglejte v naši foto-galeriji.

 

Jože Konc

DPD Bled 2011. Vse pravice pridržane. O avtorjih
DPD BLED